Statystyki pokazują, że ponad 20% wszystkich Amerykanów spożywa ponad 700 kalorii cukru dziennie. Cukier ma szkodliwy wpływ na ogólny stan zdrowia i jest zawarty w prawie każdym pokarmie.
W jogurcie, batonach muesli i sosach do makaronu też jest cukier. Nazywa się to „ukrytym cukrem”, jak wyjaśnia Elyse Powell, doktorantka z UNC. Nie dotyczy to naturalnego cukru otrzymywanego z owoców, produktów pełnoziarnistych i warzyw.
Kiedy ludzie decydują się na rezygnację z cukru, doświadczają objawów odstawienia i stanów, takich jak lęk, depresja, drażliwość i wahania nastroju.
Przeciętny dorosły Amerykanin pochłania 22 łyżeczki cukru dziennie, a przeciętne dziecko spożywa 32 łyżeczki cukru. Informacje uzyskano z American Heart Association.
Ograniczenie cukru w diecie
Dajemy Ci siedem pozytywnych zmian, których prawdopodobnie doświadczysz, gdy przestaniesz jeść cukier:
1. Zdrowe serce
James J. DiNicolantonio, PharmD, naukowiec zajmujący się badaniami układu sercowo-naczyniowego w St. Luke’s Mid-Atlantic Heart Institute w Kansas City, MO, wyjaśnia, że redukcja cukru, trzykrotnie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Dodatek cukru zwiększa poziom insuliny, aktywując współczulny układ nerwowy i zwiększając poziom cukru we krwi. Porzuć cukier, a poziom cholesterolu LDL zmniejszy się o 10%, a trójglicerydy spadną o 20-30%.
Ludzkie ciało musi naprawdę bardzo się starać, aby przetworzyć cukier. Dieta bogata w cukier dodaje dodatkowej presji wątrobie.
2. Oczyść skórę
Trądzik może wystąpić w wyniku nadmiernego spożycia cukru. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition potwierdziło, że osoby pijące napoje gazowane, mają o 97% wyższe ryzyko wystąpienia trądziku.
Ciało rozpoznaje cukier jako toksynę, a wątroba nie jest w stanie go przetworzyć. Cukrów nie można wyeliminować poprzez pocenie się, a zapalenie objawia się trądzikiem i wypryskami.
Cukier powoduje glukację, w której cukier wiąże się z kolagenem i elastyną w skórze. Te dwa białka utrzymują młodą i świeżą skórę. Ogranicz cukier, aby chronić te białka.
3. Niskie ryzyko zachorowania na cukrzycę
Dodatek cukru prowadzi do złogów tłuszczu wokół wątroby, powodując oporność na insulinę. Twoja trzustka działa w trybie nadbiegu. Dr Robert Lustic, profesor pediatrii na Wydziale Endokrynologii na Uniwersytecie Karoliny w San Francisco, potwierdził, że spożycie 150 kalorii z dodanego cukru zwiększa 11 razy ryzyko cukrzycy typu 2.
4. Lepsze samopoczucie
Jeśli uważasz, że cukier cię uszczęśliwia, czas pomyśleć jeszcze raz. Cukier daje ci natychmiastową energię, ale rzeczy stają się naprawdę złe, gdy twoja energia spada. To uruchamia niekończący się cykl. Pragnienie cukru jest niebezpieczną rzeczą. Czujesz się szczęśliwy, a potem chcesz więcej.
Badanie przeprowadzone na uniwersytecie w Kolumbii wykazało, że kobiety, które jedzą dużo cukru, są bardziej narażone na wahania nastroju, lęk, depresję i drażliwość.
5. Lepszy sen
Dodatek cukru stymuluje produkcję kortyzolu i zakłóca dobry sen. Zastrzyk cukru sprawi, że będziesz śpiący. Cukier wpływa na centralny układ nerwowy, powodując wahania poziomów energii i cykli snu. Unikaj cukru, a będziesz spać znacznie lepiej.
6. Popraw pamięć
Cukier powoduje upośledzenie funkcji poznawczych i zmęczenie mózgu. Badanie na zwierzętach przeprowadzone w UCLA wykazało, że dieta wysokosłodzona wpływa na pamięć i uczenie się. Według tego badania nadmierne spożycie cukru zakłóca komunikację między komórkami mózgu.
7. Utrata masy ciała
Dodany cukier daje puste kalorie. Zawsze jesteś głodny po zjedzeniu cukru, prawda? Twój ulubiony deser ma dużo kalorii, ale brakuje mu składników odżywczych. Twoje ciało pragnie cukru, ponieważ brakuje mu czystej energii ze zdrowej żywności.
Jak ograniczyć cukier?
Na początku możesz uznać to za wyzwanie, ale twoje ciało przyzwyczai się do tego. Stopniowo usuwaj z menu po kilka słodkich produktów. Rób własne sosy sałatkowe i sosy. Pij dużo wody i zwracaj uwagę na spożywane koktajle i soki.
Efekty
Za tydzień poczujesz się znacznie lepiej. Według dr Roberta Lustiga i jego zespołu z University of California w San Francisco potwierdza, że obniżenie poziomu cukru obniża zły cholesterol o 5 punktów. Te same wyniki zaobserwowano w rozkurczowym ciśnieniu krwi. W ciągu 10 dni dzieci miały mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2.
Podsumowanie
Cukier jest dodawany do prawie każdego produktu, ale można go wyeliminować, zmieniając kilka nawyków stylu życia. Dokonuj mądrych wyborów żywieniowych i jedz więcej świeżych owoców i warzyw.