Nazwa nasion chia pochodzi od azteckiego słowa „chian” oznaczającego „oleisty”, co oznacza w nich wysoką zawartość kwasów omega-3. Kwasy omega-3 znajdują się również w olejach rybnych, nasionach lnu i nasionach kiwi.
Nasiona Chia są doskonałe dla naszego trawienia, ponieważ są bogate w błonnik, a po zanurzeniu w wodzie tworzą żelopodobny roztwór, który porusza się po ciele i oczyszcza go. Ponadto zapobiega szybkiemu rozkładowi węglowodanów w organizmie poprzez spowolnienie działania enzymów na węglowodany.
Aztekowie uwielbiali nasiona chia ze względu na ich niesamowitą wartość odżywczą i niezliczone właściwości zdrowotne.
Nasiona te są mało kaloryczne, ale bogate w białko, błonnik, mangan, fosfor i wapń, a także przeciwutleniacze i ważne mikroelementy.
Nasiona Chia wartości odżywcze
Jedna uncja (około 28 gramów) nasion chia zapewnia:
137 kalorii
12,3 gramów węglowodanów
4,4 g białka
8,6 gramów tłuszczu
10,6 gramów błonnika pokarmowego
0,6 miligrama manganu (30 procent DV)
265 miligramów fosforu (27 procent DV)
177 miligramów wapnia (18 procent DV)
1 miligram cynku (7 procent DV)
0,1 miligrama miedzi (3 procent DV)
44,8 miligrama potasu (1 procent DV)
Nasiona Chia zawierają również magnez, żelazo, jod, niacynę, tiaminę, kilka niezbędnych kwasów tłuszczowych, a także witaminę A, witaminę B, witaminę E i witaminę D.
Ważne fakty na temat nasion chia
– Są bezglutenowe i bogate w przeciwutleniacze
– Są bogate w błonnik pokarmowy
– Nasiona Chia zawierają 19 aminokwasów, ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami oprócz tauryny.
– Mają 20% białka
– Chia mają 8 razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś
– Mają 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
– Chia mają 5 razy więcej wapnia niż mleko
– Zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak
– Chia mają dwukrotnie większą zawartość potasu niż ma banan
– Chia reguluje poziom glukozy we krwi
– Poprawia zdrowie skóry, paznokci i włosów
– Możesz wymieszać nasiona chia z wodą i użyć żelu do zastąpienia jaj w przepisach
Z czym jeść nasiona chia?
Aby czerpać korzyści z nasion chia, dodaj je do soków owocowych, wypieków, batonów proteinowych, koktajli, sałatek lub dowolnego innego dania.