w , ,

Himalajskie pszczoły wytwarzają psychodeliczny miód. Ludzie ryzykują życiem by go wydobyć.

Podróżowanie oferuje niezliczone korzyści. Poszerza horyzonty, zapewnia spokój ducha, poprawia komunikację i umiejętności społeczne, pobudza kreatywność, poprawia zdrowie, ale co najważniejsze, zapewnia ci prawdziwą edukację.

Nauczysz się wielu rzeczy z odkrywania różnych miejsc, a także zdobędziesz nowe doświadczenia, wiedzę i historie. Odwiedzenie nowego miejsca pozwoli lepiej zrozumieć miejscową ludność, w tym jej pochodzenie, historię i kulturę. Jeśli jesteś fanem podróżowania, proponujemy wybrać się do Indii, Chin i Nepalu, a na pewno przeżyjesz coś niesamowitego!

Oprócz oszałamiających miejsc w tych niewiarygodnie różnorodnych krajach i życzliwych ludzi, możesz również mieć okazję znaleźć jeden z niezliczonych cudów natury.

Miód himalajski – pochodzenie

Ludzie w himalajskich skałach mogą cieszyć się zaletami miodu o wysoce leczniczych – a nawet psychodelicznych – właściwościach. Ze względu na swoje unikalne właściwości ten leczniczy pokarm często nazywany jest „Miodem obłędu i szaleństwa”.

Największe pszczoły na świecie, himalajskie pszczoły klifowe (apis dorsata laboriosa), lokalizują swoje ule wyłącznie na tym obszarze.

Pszczoły te mierzą nieco ponad 3 cm długości i gniazdują tylko na wysokościach od 2500 do 3000 metrów. Mają tendencję do budowania gniazd pod nawisami na południowo-zachodnich ścianach pionowych klifów.

Te ogromne gniazda, o średnicy do 5 stóp i zawierające 60 kg miodu, są niezwykle trudne do osiągnięcia, ale miejscowi ryzykują nawet życiem, aby je osiągnąć, ponieważ miód w środku jest niewiarygodnie cenny.

Zbierają dwie partie miodu rocznie, wiosną i jesienią, ale wiosna to jedyny raz, kiedy miód jest naprawdę szalony. Jeszcze bardziej niewiarygodny jest fakt, że zbierają go bez żadnych osłon ochronnych, wisząc nad klifem.

Innym interesującym faktem dotyczącym tego miodu jest to, że w niewielkich ilościach można go bezpiecznie spożywać, ale kwiaty, z których pszczoły usuwają pyłek, kwiaty rododendronów, są bardzo trujące dla ludzi.

Wiele gatunków rododendronów zawiera grayanotoksyny, które są trujące dla ludzi. Jednak toksyny te występują w miodzie w minimalnych ilościach.

Miód himalajski – Właściwości

Ten miód jest silnym halucynogenem i lekiem rekreacyjnym, a także oferuje liczne właściwości lecznicze. Uważa się, że przyjmowany w małych dawkach miód skutecznie leczy wszystko, od nadciśnienia i cukrzycy po słabą sprawność seksualną.

W niewielkich ilościach miód jest odurzający i wywołuje przyjemne zawroty głowy, uczucie mrowienia i odprężenie. Przy nieco większych ilościach może być halucynogenny, ale literatura naukowa dotycząca jego skutków ubocznych jest niewielka.

W większych dawkach szalony miód może powodować zatrucie, charakteryzujące się wymiotami, postępującym osłabieniem mięśni i nieregularną pracą serca.

Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie tego miodu lokalnie. Wielu miejscowych nie je psychodelicznego miodu, ponieważ kosztuje on zbyt wiele na rynku, a zyski ze sprzedaży generalnie przynoszą korzyści całej wiosce.

Znany lepki, czerwonawy płyn, dzięki swoim halucynogennym właściwościom, sprzedaje się na azjatyckich czarnych rynkach od 60 do 80 USD za funt, czyli około sześć razy więcej niż zwykły miód. Poniższy mini-dokument pokazuje, jak ludzie z plemienia w Nepalu starają się zebrać to płynne złoto:

Źródła: davidwolfe.com, nationalgeographic.com

10 prostych nawyków, które poprawią słabe krążenie krwi.