Nadmierne gromadzenie się złogów na ścianach tętnic, doprowadza do ich zwężenia i stanu zwanego miażdżycą tętnic.
Złogi to nic innego jak mieszanki kwasów, wapnia, cholesterolu i odpadów z komórek w ciele. Ta mieszanka może przyklejać się do ścian tętnic, powodując zwężenie naczyń krwionośnych. Zatkane lub zablokowane tętnice mogą zatrzymać przedostawanie się świeżej krwi do części ciała, co może narazić osobę na zawał serca, niewydolność serca lub udar.
Przyczyny zatkania tętnic
Istnieją pewne czynniki, które mogą się przyczynić do zatkania tętnic:
– Otyłość
– Niezdrowa dieta, bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans
– wysokie ciśnienie krwi
– Wysoki poziom cholesterolu
– insulinooporność i cukrzyca
– Brak aktywności fizycznej
– Palenie
Jak naturalnie oczyścić tętnice?
Na szczęście możesz zadbać o swoje tętnice w całkowicie naturalny sposób, korzystając z następujących produktów:
Czosnek
Czosnek obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Jabłka i Grejpfruty
Owoce te są bogate w pektyny, które obniżają poziom cholesterolu, a wysokie poziomy magnezu i potasu obniżają ciśnienie krwi.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca oraz obniżają ciśnienie krwi.
Kurkuma
Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, wzmacnia funkcję śródbłonka, wyściółki naczyń krwionośnych, która reguluje ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi i inne niezbędne procesy.
Szpinak
Szpinak jest bogaty w potas, witaminy C, K i A, żelazo, wapń i kwas foliowy, a także azotany dietetyczne, które wspierają produkcję tlenku azotu (NO), który obniża ciśnienie krwi.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest bogata w oleocanthal, naturalny przeciwutleniacz, który wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Kantalupa i kiwi
Owoce te nie zawierają cholesterolu i zmniejszają ilość złogów przyczepionych do ścian tętnic. W rzeczywistości zwiększają zdolność organizmu do przekształcania tłuszczu w energię, zamiast gromadzenia się w naczyniach krwionośnych. Wysoka zawartość potasu w kantalupach obniża ciśnienie krwi i rozluźnia naczynia krwionośne.
Olej rybny
Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które zwalczają stany zapalne i poprawiają pamięć. Wegetarianie i weganie powinni zwiększyć spożycie roślinnych źródeł omega 3, takich jak len, chia, orzechy włoskie, nasiona konopi lub dyni.
Czerwone winogrona i jagody
Jagody są bogate w flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, które obniżają stres oksydacyjny i zapobiegają tworzeniu się złogów.
Granat
Zapobiega gromadzeniu się blaszek tętniczych i naturalnie obniża ciśnienie krwi.
Owies
Owies jest bogaty w błonnik rozpuszczalny, więc obniża poziom cholesterolu, a tym samym zapobiega zatkaniu tętnic.
Pomidory
Pomidory zmniejszają ryzyko zatkania tętnic z powodu obecności karotenoidów pochodzenia roślinnego i likopenu; który obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL.
Zielona herbata
Zielona herbata jest wypełniona flawonoidami, więc wspiera zdrowie serca i zmniejsza ryzyko zatkania tętnic.
Pamiętaj, że pomimo spożywania tych pokarmów powinieneś również zrobić wszystko, aby zmniejszyć stres i ćwiczyć regularnie.