Guawa to niezwykle zdrowy owoc tropikalny, pełen witamin. Owoce są okrągłe, owalne lub w kształcie gruszki, z jadalnymi nasionami i skórką. Mają wiele odmian, w kolorze białym, różowym, żółtym, a nawet czerwonym.
Te niesamowite owoce znane są ze swojego słodkiego i pikantnego smaku od stuleci. Są uważane za „magiczne” ze względu na różnorodne składniki odżywcze i zastosowania medyczne.
Owoc guawy jest niezwykle bogaty w witaminę C i zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż średniej wielkości pomarańcza; i dziesięć razy więcej witaminy A niż cytryna. Wysoka zawartość witaminy C niszczy wolne rodniki i zapobiega utlenianiu, zmniejszając ryzyko chorób zwyrodnieniowych.
Ponadto guawa jest również bogata w magnez, potas, kwas foliowy, żelazo, witaminę B2 i E, wapń, miedź, mangan, fosfor i ma prawie 70 razy więcej błonnika niż pomarańcza.
Guawa – wartości odżywcze
100 gramów owocu guawy zawiera następujące wartości odżywcze:
68 kalorii
14,3 gramów węglowodanów
2,6 g białka
228,3 miligramów witaminy C (381 procent DV)
Likopen 5,2 miligrama (52 procent DV)
5,4 gramów błonnika (21,6 procent DV)
624 IU witaminy A (12,5 procent DV)
49 mikrogramów kwasu foliowego (12,3 procent DV)
0,2 miligrama miedzi (11,5 procent DV)
417 miligramów potasu (8,8 procent DV)
22 miligramów magnezu (5,5 procent DV)
40 miligramów fosforu (4 procent DV)
Imponujące, prawda?
Guawa – Właściwości
Układ odpornościowy: niezwykle wysoki poziom witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem i walczy z chorobotwórczymi patogenami.
Cholesterol: Witamina C pomaga w absorpcji witaminy E, a tym samym obniża poziom cholesterolu LDL i zwiększa (dobry) cholesterol HDL.
Anemia: wysoka zawartość witaminy C pomaga w absorpcji żelaza, a tym samym zapobiega anemii.
Zdrowie trawienne: Wysoka zawartość błonnika pomaga w trawieniu i leczy infekcje trawienne, biegunkę i inne problemy trawienne.
Choroby serca: Guawa jest bogata w potas i błonnik pokarmowy, które obniżają zły cholesterol i poprawiają zdrowie serca.
Zdrowie kości: Wysoka zawartość sodu, magnezu, wapnia i fosforu wzmacnia kości.
Zdrowie skóry: Guawa zapobiega uszkodzeniom skóry i opóźnia przedwczesne starzenie. Ponadto witaminy C i A zwiększają elastyczność i jędrność skóry.
Zdrowie oczu: Karotenoidy i przeciwutleniacze w guawie poprawiają zdrowie oczu i zapobiegają rozwojowi zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Guawa – jak jeść?
Dojrzałe owoce guawy są bardziej miękkie i lepsze do spożycia. Możesz je jeść na surowo, wyciskać z nich sok lub dodawać do koktajli. Mimo, że jest to pyszna i zdrowa przekąska, miąższ guawy może być również stosowany jako składnik do gotowania i pieczenia oraz wykorzystywany w medycynie.
Pamiętaj jednak, że powinieneś regularnie spożywać owoce guawy, aby czerpać te wszystkie korzyści.