82-letnia kobieta cierpiąca na demencję i niezdolna rozpoznać własnego syna, zmieniła swoją dietę, co w cudowny sposób przywróciło jej pamięć.
Demencja – leczenie za pomocą diety
Kiedy jej stan był już naprawdę ciężki, jej syn Mark Hatzer zostawił ją w szpitalu i prawie doszedł do wniosku, że ją całkiem stracił. Jej stan był naprawdę poważny, a ze względu na utratę pamięci i utratę części umysłu nawet raz zadzwoniła na policję, by oskarżyć pielęgniarkę opiekującą się nią o porwanie.
Jednak zmiana diety, która składała się z wysokiego poziomu orzechów włoskich i jagód, drastycznie poprawiła jej stan. Matka i syn objęli dietę po tym, jak zobaczyli, że jej leki nie wystarczają do leczenia jej demencji. Dzięki badaniom odkryli, że ludzie w krajach śródziemnomorskich mają niższe wskaźniki demencji, więc skopiowali ich nawyki żywieniowe.
Kobieta zaczęła spożywać zdrowe pokarmy, takie jak owies, jarmuż, brokuły, szpinak, słodkie ziemniaki, zielona herbata, gorzka czekolada i nasiona słonecznika, z których wszystkie poprawiają zdrowie mózgu.
Mark opowiedział, że pewnego razu gdy jego matka była z nim w hotelu, nagle nie mogła go rozpoznać i zadzwoniła na policję, wierząc, że została porwana. To było druzgocące, ponieważ byli ze sobą bardzo blisko, szczególnie po śmierci ojca i brata. Mężczyzna czuł się samotny i zrozpaczony, nie miał się do kogo zwrócić.
Dlatego po wyjściu ze szpitala postanowili spróbować alternatywnego leczenia zamiast przepisanych leków.
Ponadto razem wykonywali różne ćwiczenia poznawcze, takie jak krzyżówki, układanki. Po kilku miesiącach kobieta zaczęła pamiętać takie rzeczy jak np. daty urodzin, a także była bardziej zaangażowana i skoncentrowana.
Jej syn mówi, że teraz wygląda o 10 lat młodziej, a gdybyś ją teraz spotkał, nie wiedziałbyś, że przeszła przez taką walkę. Ich historia jest kolejnym dowodem na to, że w odpowiednich warunkach nasze ciała są bardzo odporne, a odpowiednia dieta może leczyć różnego rodzaju choroby.
Choroba Alzheimera, Demencja – Przyczyny
Ponadto naukowcy od pewnego czasu ostrzegają o negatywnych skutkach nagromadzenia glinu w mózgu i jego związku z demencją, a dokładniej chorobą Alzheimera. Dlatego bardzo ważne jest podjęcie niezbędnych środków i ograniczenie narażenia również na ten metal ciężki.
Ponadto dr Joseph Mercola mówi o innych potencjalnych czynnikach, które przyczyniają się do rozwoju demencji i choroby Alzheimera, o których musimy pamiętać. Mianowicie, badania wykazały, że diety wysokowęglowodanowe zwiększają ryzyko demencji o 89 procent, podczas gdy diety wysokotłuszczowe zmniejszają ją o 44 procent.
Choroba Alzheimera jest związana z opornością na insulinę; nawet łagodne podwyższenie poziomu cukru we krwi wiąże się z większym ryzykiem otępienia. Cukrzyca i choroby serca zwiększają ryzyko i oba są zakorzenione w insulinooporności.
Związek między dietami wysokosłodzonymi a chorobą Alzheimera został ponownie podkreślony w badaniu podłużnym opublikowanym w czasopiśmie Diabetologia w styczniu 2018 r. Naukowcy obserwowali około 5190 osób przez dekadę i stwierdzili, że im wyższy poziom cukru we krwi danej osoby, tym szybsze jest tempo spadku funkcji poznawczych.
Dlatego im bardziej rośnie świadomość przyczyn neurodegeneracyjnych zaburzeń mózgu, tym więcej możemy zrobić, aby je całkowicie leczyć i im zapobiegać.